Rozwój
Wycieczki, wyjazdy, zwiedzanie. Edukacja poprzez poznawanie.

Zabawa
Wspólna zabawa w pomieszczeniu i na świeżym powietrzu. Integracja.

Zajęcia sportowe. Współpraca z zawodnikami różnych dyscyplin.

Nauka
Pomoc w lekcjach z różnych przedmiotów.

Zapraszamy

Fundacja Edukacyjna im. siostry Wandy Garczyńskiej powstała w czerwcu 2012 roku. Nasza działalność skierowana jest głównie do dzieci – prowadzimy świetlicę środowiskową pod nazwą „Kuźnia Talentów”, w której opiekujemy się dziećmi, odrabiamy z nimi lekcje, uczymy spędzania wolnego czasu w kulturalnych warunkach. W zamierzeniu pragniemy tez rozwijać ich talenty by dać każdemu dziecku możliwość zaistnienia w dziedzinie wiedzy czy sprawności, która mu najbardziej odpowiada.

Świetlica „Kuźnia Talentów” prowadzona jest przy wsparciu Gminy Wałbrzych, od której otrzymujemy dotację na ok. 50% kosztów potrzebnych do tej działalności. Pozostałe środki pochodzą z darowizn dobrych ludzi, których nam nie brakuje. Od roku 2019 wspiera nas także PAH włączając do akcji dożywiania dzieci "Pajacyk".

Celem naszej działalności jest też pomoc mieszkańcom Sobięcina w powrocie do normalnego życia. Dotyczy to głownie osób bezrobotnych, biednych, dziedziczących biedę.

Edukacyjna Fundacja im.Siostry Garczyńskiej  opiekuje się dziećmi z najbiedniejszej dzielnicy Wałbrzycha- miasta w południowej Polsce. Biedaszyby, stare domy, czasem bez prądu i gazu. Bezrobocie dziedziczone od pokoleń. A w tym wszystkim niczemu nie winne dzieci.

Fundacja  powstała w czerwcu 2012 roku. Prowadzi świetlicę o nazwie ‘Kuźnia Talentów’ dla dzieci z najbiedniejszej wałbrzyskiej dzielnicy Sobięcina. Pragniemy rozwijać ich talenty by dać każdemu dziecku możliwość rozwinięcia tych sprawności, które mu najbardziej odpowiadają.

Tutaj dzieci mają możliwość ogrzania się. Ciepły posiłek. Pomoc w nauce. Miejsce do zabawy. A czasem po prostu dobre słowo ‘Uwierz w siebie’. Codziennie od 14.00 dzieci 30stka dzieci, w wielu od 3 do 13 lat, ma tu bezpieczne miejsce.

Fundacja jest maleńka. To jedna zakonnica, niepokalanka (założycielka i główny motor działania), 2 wychowawczynie na minimalnej pensji, księgowa- woluntariuszka, wiceprezeska- woluntariuszka i główny zaopatrzeniowiec i grono woluntariuszy.

Działa dzięki datkom dobrych ludzi, pozyskiwaniu dotacji. Od 2016 roku będzie można przekazać na nią 1% podatku. Generalnie- maleńka, skromna świetlica dla dzieci, która robi naprawdę wiele dobrego. 17.09.2015 świętowaliśmy 3 rocznicę istnienia- i podliczyliśmy, że przewinęło się przez świetlicę około 80 dzieci. Obecnie na stałe przychodzi jakaś 30.

Dzięki celowanym dotacjom dzieci mogą korzystać z:

• – Sali z bilardem  (od stycznia 2015)
  • – zajęć muzycznych (od września 2015)
  • – zumby ((od maja 2015)
  • – nauki języka angielskiego (od września 2015)

Codziennością są wolontariackie korepetycje, odrabianie lekcji, posiłek, możliwość zabawy.

Co roku Fundacja stara się pojechać z dziećmi na ferie zimowe i na letnie wakacje. Bywa, że po raz pierwszy dziecko korzysta tam z prysznica. Bywa, że pierwszy raz  śpi w ogrzewanym pokoju i ma dostęp do ciepłej wody. Niewiarygodne, ale niestety prawdziwe. No i w końcu dzieci mogą najeść się do syta. Bywa bowiem, że w czasie roku szkolnego jedyny posiłek jaki dostaje dziecko – jest właśnie w świetlicy…

Dzięki świetlicowym dzieci zajęciom zyskują szansę, żeby wyrwać się z biedy a czasem dostają kilka dobrych chwil w trudnym dzieciństwie.

Przychodzą tam same. Bo tutaj im dobrze, bo tuj ktoś im pomaga. Bo tutaj odkrywają, że mają jakieś zdolności. Bo tutaj ktoś pomaga im w nauce. Bo tutaj są naprawdę ważne.

Działamy od 5 lat, dzięki datkom dobrych ludzi. Już widać efekty. Dzieci zaczęły bardziej wierzyć w siebie, lepiej się uczyć, a niektóre po prostu zaczęły się uśmiechać.

Pomóż dzieciom wyrwać się z biedy. Daj im kilka dobrych chwil w dzieciństwie!

Podaruj tym dzieciom posiłek, nowe buty, dorzuć się do pensji wychowawczyni.

Każdy datek ma sens.  10 zł to już 5 porządnych kanapek! Bezcenne!

geologia01
geologia02